Un aliat al lui Putin prezice că trei state NATO vor cădea în mâinile Rusiei în doar 15 minute de război: „Ele urmează”
Unul ditre aliații președintelui rus Vladimir Putin e de părere că statele baltice, memre NATO, vor fi cucerite de Rusia în doar 15 minute.
Julia Davis, fondatoarea grupului de supraveghere Russian Media Monitor, a distribuit pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, un clip de la o emisiune prezentată de proeminentul propagandist rus Vladimir Solovyov, în care acesta și un grup de invitați au sărbătorit presupusa extindere a "imperiului" țării.
"Experții de la televiziunea de stat din emisiunea lui Vladimir Solovyov s-au bucurat că imperiul rusesc se extinde și și-au exprimat uimirea față de occidentalii "proști" care încă nu pot înțelege Rusia modernă, care "îi bate de secole"", a scris Davis într-o postare în care descrie clipul, potrivit Newsweek.
În emisiunea pro-Kremlin s-a aflat și Stanislav Krapivnik, un analist ruso-american de afaceri militare care a servit anterior în armata americană înainte de a dezerta în Rusia în anii '90. La un moment dat, Krapivnik a sugerat că statele baltice - fostele teritorii ale Uniunii Sovietice, Estonia, Letonia și Lituania - vor fi următoarea țintă a Rusiei și că acestea vor cădea în scurt timp.
„Vrem toată lumea. Imperiul rusesc crește din nou”
"Vrem lumea. De preferință, pe toată. Și acolo ne îndreptăm. În acest moment, imperiul rusesc crește din nou. Noi ne întoarcem. Țările baltice vor fi următoarele. Ei spun că sunt pregătiți pentru un război cu Rusia. Cât timp va dura asta? Cam 15 minute", a declarat Krapivnik în timpul emisiunii.
Estonia, Letonia și Lituania au aderat la NATO în martie 2004 și de atunci au devenit puncte de atracție majore pentru încercările alianței de a-și menține puterea împotriva unei potențiale agresiuni din partea Rusiei. De când Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, cele trei stat baltice au cooperat pentru a-și întări apărarea, în vreme ce liderii de la Kremlin au dat de înțeles că intenționează să recucerească mai multe teritorii ex-sovietice.
În ciuda scenariului lansat de Krapivnik, Articolul 5 din tratatul NATO prevede că un atac asupra unei națiuni membre este considerat un atac împotriva tuturor țărilor membre și că ceilalți membri vor oferi asistență militară în conflictul care va urma.
Prin urmare, un război cu țările baltice ar avea ca rezultat un conflict mult mai amplu.
==================
Propagandiștii Kremlinului propun crearea unui nou imperiu în Europa
Propagandisti Kremlinului au sugerat la televiziunea de stat ca Rusia sa creeze un nou imperiu in Europa, relatează Newsweek.
Ideea a fost avansată de Vladimir Soloviov, una dintre cele mai cunoscute figuri din mass-media susținută de Kremlin, și unul dintre invitații săi la emisiunea difuzată de postul Rusia-1. Un fragment de dialog a fost postat pe platforma X de Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Propagandiștii pro-Kremlin de la televiziunea de stat vehiculează în mod curent propunerea fie de a bombarda, fie de a ocupa teritoriul membrilor NATO pe fondul războiului în curs din Ucraina.
„Propagandiștii ruși discută despre recrearea unui «teritoriu austro-ungar» protejat de un contingent rus”, a scris Gerașcenko.
„Noi, în calitate de societate militaro-științifică, ne vom uita la viitoarea Europă după victoria noastră. Și vom spune: ei bine, uite, există o țară drăguță, Austria, aparent neutră, există Slovacia, care a spus că se simte inconfortabil lângă Ucraina aflată în război și s-a gândit că e mai bine să nu o ajute, există Ungaria, care nici ea nu vrea să aibă nimic de-a face cu asta, și apoi este întreaga zonă a fostei Iugoslavii, Serbia etc.”, a sugerat un invitat, pe care Newsweek nu a putut să-l identifice imediat.
„Să facem un teritoriu neutru din această Europă centrală, un loc foarte bun de altfel, să facem un teritoriu austro-ungar”, a adăugat el, referindu-se la Imperiul Austro-Ungar, care a fost, între 1867 și 1918, o monarhie constituțională multinațională în Europa centrală.
„Am așteptat ca cineva să spună asta”, a răspuns Soloviov la sugestia oaspetelui său. „Să reînviem marea Austro-Ungarie... de la Polonia la Mediterană, la Balcani”, a întărit invitatul, adăugând că Rusia nu va „ataca” aceste țări.
„Vom spune: «Băieți, nu vă vom ataca»”, a spus el.
Soloviov a adăugat: „Ne vom pune chiar și propriul nostru contingent acolo, astfel încât nimeni să nu-i atace”.
==================
écosystème
nom masculin
1. Système formé par un environnement (biotope) et par l'ensemble des espèces (biocénose) qui y vivent, s'y nourrissent et s'y reproduisent.
Synonyme :
milieu naturel (courant)
2. Figuré. Milieu (professionnel, social, etc.) dans lequel évolue quelqu'un : Le jeune styliste a bousculé l'écosystème de la mode.
Économie
3. Organisation structurée (d'un secteur d'activité par exemple) dans laquelle les différents acteurs (entreprises, fournisseurs, institutions, etc.) sont reliés par un maillage fort leur permettant d'interagir efficacement : La ville a développé un excellent écosystème numérique.
VIDEO „Fico și Orban ar fi de acord”/Propagandiștii ruși îi cer lui Putin graniță comună cu Ungaria și Slovacia
Propaganda rusă de la televiziunile de casă ale Kremlinului îi cere lui Putin graniță comună cu Ungaria și Slovacia. Unul dintre invitații postului public Russia 1, spune că acesta ar fi doar primul pas, urmând ca rușii să își pună steagul pe „ruinele Capitoliului din SUA.”
Delirul propagandei ruse a marcat un nou episod. Unul dintre invitații postului public de televiziune îi cere lui Putin, pentru care „nu există obstacole”, să mute granița Rusiei pe Fluviul Bug. Mai apoi, rușii să cucerească Statele Unite și să își ridice steagul pe „ruinele Capitoliului”.
„Cred că operațiunea militară specială ar trebui să se termine la Fluviul Bug, la granița cu Polonia și la granița cu Slovacia. Rusia are nevoie de o graniță comună cu Slovacia și Ungaria. Cred că Fico și Orban ar fi de acord cu o graniță comună cu Rusia. Va fi în Transcarpatia. Acest obiectiv ar trebui atins. Rusia are potențialul și oportunitatea să o facă”, spune acesta, în principala emisiune a postului public.
„Ce a făcut președintele Federației Ruse astăzi...sigur nu există obstacole pentru acest om. Și submarinele nucleare inaugurate, unul dintre ele poartă un nume simbolic: Alexandru al III-lea, care a spus că Rusia are doi aliați, marina și armata. Și cel mai important aliat, pe care Alexandru al III-lea nu l-a menționat, este poporul rus. Susținerea poporului rus este prezentă și asta este garanția victoriei că vom ajunge cu granița la râul Bug. Și după mai vedem. Dacă vom ridica steagul pe ruinele Capitoliului din SUA? Trebuie să se întâmple. Va fi victoria finală”, a mai afirmat propagandistul rus.