Muzeul de Arheologie din Istanbul
Simona Milea
04.06.2015
Istanbul este un oraş cu numeroase atracţii turistice, una dintre acestea fiind Muzeul de Arheologie, al cincilea ca mărime din lume. Complexul Muzeului este format din Muzeul Monumentelor Orientale Antice, Pavilionul cu Faianţă şi Muzeul propriu-zis de Arheologie.
În pavilioanele clădirii Muzeului Monumentelor Orientale Antice - construite în anul 1883 ca Academie de Arte frumoase -, sunt expuse încă din anul 1947 cele mai valoroase piese aparţinând civilizaţiilor egipteană, anatoliană şi mesopotamiană. Unul dintre punctele de mare atracţie ale acestei secţii a muzeului este statuia unui leu care datează din sec. al XIV-lea î.C.
Pavilionul cu Faianţă a fost construit în anul 1466 din ordinul Sultanului Mehmet al II-lea, şi reprezintă una dintre cele mai vechi construcţii ale Palatului Topkapi. A fost utilizat în timpul epocii otomane ca loc de distracţie, iar începând cu anul 1967 este destinat ca secţie pentru expunerea obiectelor de artă din ceramică şi faianţă.
Piesele de arheologie au început să fie culese şi păstrate începând din anul 1846, fiind puse sub protecţie în Pavilionul cu Faianţă. În anul 1887, odată cu descoperirea şi aducerea la Istanbul a numeroase piese de valoare inestimabilă şi a sarcofagelor numite Sidamara din regiunea Sidon (Sayda) din Liban şi din Konya, a fost necesar mai mult spaţiu, astfel încât, datorită eforturilor pictorului Osman Hamdi, supranumit şi părintele muzeisticii, în anul 1891 s-a aprobat construirea clădirii muzeului actual sub conducerea arhitectului Alexandre Valaury, o mare parte a colecţiei fiind mutată în acest edificiu.
În anul 1991 au fost deschise şi celelalte clădiri anexe ale muzeului.
Din totalul de 2,5 milioane de piese înscrise în inventarele tuturor muzeelor din Turcia, un număr de 800.000 de opere se găsesc în Muzeul de Arheologie din Istanbul. Din păcate, acestea reprezintă doar a zecea parte din valorile existente, restul exponatelor nefiind expuse, din lipsă de spaţiu.
În majoritatea lor, exponatele sunt originale din perioada bizantină. Pe lângă sarcofagele expuse în interior, în curtea clădirilor se pot admira numeroase statui şi basoreliefuri. Colecţia de tăbliţe din lut cu scrieri hieroglifice este a doua ca mărime pe plan mondial după cea de la British Museum.
De asemenea, în muzeu se află peste o jumătate de million de monede elene, romane, bizantine şi otomane. Pe lângă acestea se pot vedea obiecte străvechi de utilizate cotidiană, obiecte de menaj, candele de ulei, obiecte de valoare, multe alte obiecte de importanţă arheologică descoperite cu ocazia săpăturilor efectuate în Anatolia sau în ţările care făceau parte odinioară din teritoriile Imperiului Otoman. Acestea au fost aduse ulterior la Istanbul, fiind expuse în pavilioanele muzeului într-o variantă adecvată concepţiei moderne de muzeistică, în funcţie de ordinea lor cronologică şi pe grupe tematice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu