duminică, 21 iunie 2020

Tango polonez / o Europa crepusculara




Tot inainte...spre trecut! / Tangoul polonez



« 1938: L’Europe entre dans les limbes. Quelque chose de monstrueux se prépare à quoi nul ne peut désormais résister. Plus sensibles et les nerfs plus à vif que leurs contemporains, plus éxposés aussi,  les exilés sentent le vent de la panique  siffler sur leurs têtes » (Jean Blot, Nabokov, Seuil, p.139)

Tangoul polonez a reprezentat un fenomen original in muzica anilor 20 si 30 ai secolului trecut. A fost un amestec rar de stiluri: unul cult, polonez si celalalt popular, impregnat de sentimentalism evreiesc, ambele foarte asemanatoare si totusi derivand din doua traditii diferite ale sensibilitatii muzicale. Dupa Holocaust, tangoul polonez s-a evaporat lent in anii 40 si 50 pentru a disparea complet si ireversibil, dupa cat se pare, in anii 60.
Cu 18  ani inainte de publicarea romanului  lui Nabokov (prima ed in franceza, Paris 1955), o (alta) Lolita avant la lettre facea furori la Varsovia, tangoul Lolita (1937)
 ----------------------------------------------------------------------------------------------


Tangoul Lolita a fost compus in 1937 de Osadka, pseud.R.Podolski /W.Stępień) Interpretare Orchestra Odeon, dirijor  Jerzeg Gerta. Interpretare:duet vocal- Bob i Harris (Stefan Bob (Bober) - Albert Harris
 (Aaron Hekelman)
.

Lolita


Noc w Palermo


Musiałem cię zostawić... (I Had To Leave You, A trebuit sa te parasesc) dedicat emigrantilor in Statele Unite.


==========================================================
Captura de razboi: Albert Harris in rusa


Polish Tango in USSR, 1940: Albert Harris & Tea-Jazz H.Warsa - Забвение (titlul in poloneza: Zapomnienie)

Albert Harris & Tea-Jazz Orchestra dir. by Henryk Wars - Забвение (Polish title: Zapomnienie: Pytasz mnie czemu nie płaczę) [To Forget: You’re Asking Me, Wy I’m Not Crying] Tango (H.Wars / Russian Text: Refren), Aprelevskij Zavod, Soviet Russia 1940 NOTE: This rare record was released in 1940 in the Stalinist Russia, during the ...
www.youtube.com
Tango in the Stalinist Poland, 1954
 ============================================

Objet : Voci din trecut II
 
Adam Aston,  I tak mi ciebie żal- Imi pare rau pentru tine
===================================================
Polish Tango: Adam Aston - Wrócisz (Te vei intoarce), 1932
2.
 Un tango, trei destine / mesaj ion


Ostatnia niedziela, 1936, Tango
Recording: Mieczysław Fogg / Petersburski/Friedwald), Syrena-Electro 1936


1.Jerzy Petersburski. Compozitor (opereta, café concert, muzica de film), n.in 1895. Studii la Conservatorul din Varsovia si la  Academia de Muzica din Viena. Intors in Polonia, infiinteaza, impreuna cu varul lui Artur Gold, o orchestra (Petersburski & Gold Orchestra) care concerteaza in localurile de noapte de lux ale metropolei poloneze (cabaretele Adria, Qui pro quo). In 1928 compune piesa de mare succes Tango milonga,  reluat de nenumarati interpreti din Europa (Edith Piaf) si Statele Unite (Al Jolson). In 1933 compune celebrul tango To Ostatnia Niedziela (Ultima duminica).
In 1939 e integrat in fortele aeriene poloneze si participa la confruntarile militare. Dupa ocuparea Poloniei de catre Germania si Rusia, traieste o perioada in partea “eliberata” de sovietici. In urma acordului Sikorski-Mayski din 1941 se alatura Corpului de armata II condus de generalul Władysław Anders. Este evacuat impreuna cu restul armatei poloneze in Persia. Ulterior ajunge la Cairo (administrat de englezi) unde lucreaza pentru Postul de radio polonez in exil. Dupa razboi, in 1947, pleaca spre Brazilia via Palestina. Se stabileste in Argentina, unde lucreaza la Radio El Mundo din Buenos Aires. Dupa moartea sotiei se stabileste la Caracas in Venezuela. Se intoarce in Polonia in 1968. Se recasatoreste cu  o cantareata de opera, Sylwia Klejdysz. In1969 i se naste un fiu, Jerzy Petersburski Jr. Jerzy Petersburski decedeaza in 1979, la Varsovia (intro duminica?)
====================
2.Ludwig Zenon Friedwald, scriitor, autor de texte pentru piese muzicale. Nascut in 1906 la Lvov-decedat in 1976 la Tel Aviv (Israel). In septembrie 1939, Friedwald, care lucra in Ministerul  polonez al Apararii, a fost evacuat in Romania,  ulterior in Grecia  si Turcia si in final in Palestina. Dupa 1948, devine o figura marcanta  in comunitatea evreilor polonezi  din statul Israel.  

=====================

3.Mieczysław Fogg, né Mieczysław Fogiel le 30 mai 1901 à Varsovie et mort le 3 septembre 1990 (à 89 ans) dans la même ville, est un artiste, musicien et chanteur polonais. La carrière artistique de Mieczysław Fogiel a commencé en 1927 à Varsovie au théâtre Qui Pro Quo avec l'orchestre de tango de Jerzy Petersburski . Il participa au « Chór Dana » (Chorale argentine de tango). Il fut chanteur soliste dans divers cabarets et au cours de revues. Il chanta des chansons langoureuses et sentimentales. Les Polonais le comparèrent à Tino Rossi avec sa voix de baryton.
En 1931, il adopta le pseudonyme de « Fogg » et fit une tournée européenne puis aux États-Unis. En 1938, il fut désigné un des meilleurs chanteurs par la radio polonaise.
Lors du déclenchement de la Seconde Guerre mondiale, il rejoint l'Armée intérieure polonaise. Il combattit l'arme à la main sur les barricades, lors de l'insurrection de Varsovie. Il donna également des récitals de chansons aux troupes polonaises et dans les hôpitaux, les barricades et les abris.
En 1945, il ouvrit le premier café-concert dans Varsovie détruite. Après l'arrivée des communistes au pouvoir, ces derniers vont nationaliser son petit théâtre musical de variétés. Il fermera définitivement. Les autorités lui permettent d'organiser des tournées à travers le pays. Mieczysław Fogg donnera plusieurs centaines de concerts très populaires. Il continuera à donner des concerts toute sa vie non seulement en Pologne mais à travers le monde entier. Mieczysław Fogg meurt le 3 septembre 1990 à Varsovie.
En Israël, il est inscrit au mémorial de Yad Vashem comme Juste parmi les nations. Pendant la guerre, il avait caché dans son appartement plusieurs familles menacées par la déportation.
--------------------------------------------------------------
=====================
3.Tristete retro

Piesa muzicala intitulata Duminica trecută a fost compusă de Jerzy Petersburski, în 1936. Este un tango nostalgic pe versuri de Zenon Friedwald, care descriu întâlnirea finală a doi foști iubiți care se despart. Titlul original polonez a fost To Ostatnia Niedziela (Ultima duminică). Cântecul a devenit extrem de popular, fiind interpretat de numeroși artiști. Cea mai bună interpretare ramane cea a lui Kown de Mieczysław Folg. De-a lungul timpului, tangoul si-a castigat renumele de Tangou al sinuciderii, datorită tristetii coplesitoare pe care o emana.
In realitate, primul “cantec de suicid” a fost considerat tangoul Duminică tristă sau Duminica întunecată (în maghiara Szomorú Vasárnap) al compozitorului Rezső Seress (Rudi Spitzer), care  Nu s-a sinucis intrun restaurant din Budapesta, la ora 12 noaptea, cu un glont in frunte, conform legendei, ci 38 de ani mai tarziu, intrun spital budapestan. Tangoul suicidar maghiar a devenit rapid un slagar internațional (în SUA, el a fost interpretat de Billie Holiday) .
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în lagarele de concentrare, melodia a fost adesea fredonata de prizonierii evrei care isi asteptau executia in camerele de gazare. Tot in timpul celui de-al Doilea Război Mondial, versiunea rusă a tangoului polonez a fost realizata de Iosif Alveg și interpretata de Leonid Utyosov, sub titlul Utomlyennoye Solntse. După razboi, cântecul si-a pastrat popularitatea, fiind inclus in coloana sonora a mai multor filme, printre care: Povestea povestilor de Iuri Norstein (1979), Alb de Krzysztof Kieślowski (1994) și Soare inselator al lui Nikita Mikhalkov, din același an. In Rusia de azi, opinia generala este ca tangoul varsovian este, de fapt, o “creatie ruseasca”. (trad. textului explicativ in engleza, care insoteste clipul de pe Youtube)
=====================================================================
Înregistrări: Mieczysław Fogg - To restnia niedziela (Petersburg / Friedwald), Syrena-Electro 1936
Vedeți și versiunea lui Zygmunt Piotrowski

Tangoul lui Petersburski / Friedwal e urmat de alte cateva zeci de tangouri poloneze din anii 30. 
Sa tot te sinucizi!
===============
4 Canta, violonistule, canta / doua interpretari
Wladyslaw Lidauer (1890-194?)
Compozitor si violonist polonez. În anii 1915-1916, a cantat în orchestra simfonică din łódź. După primul război mondial,  a fost membru al orchestrei lui Henryk Gold, cu care a cantat în cabarete si localuri de lux. A făcut, de asemenea, multe înregistrări pentru gramofon si muzică de film.
A murit la o data necunoscuta, în timpul ocupaţiei naziste din ghetoul de la Varşovia.

https://www.youtube.com/watch?v=wEL0RL_bBkw

Graj skrzypku, graj!, 1935
Muzica: Władysław Lidauer, text: Stanisław Zdrojewski. voce :Olga Mieleszczuk
========================================================
https://www.youtube.com/watch?v=dkt_IebF0bw
Graj skrzypku, graj!, 1935
Interpret:Marian Demar-Mikuszewski


4. Voci din trecut


Ultimul nostru Sabbath
Muzica tangoului Ultima duminica  asociata unui text in ebraica  scris de Biderman 
Interpretare: Ben Lewi (Adam Aston)
 
Adam Aston (Adolf Loewinsohn)-  n.1902 la Varsovia-d.1993 la Londra
In 1920 a luptat in armata poloneza contra  Armatei Rosii. In 1942 se alatura Corpului  de armata polonez II al generalului Anders. A luat parte la sangeroasa batalie de la Monte Casino
Dupa razboi a trait la Johannesburg (Africa de sud)  iar dupa 1960 in Marea Britanie A murit in 1993.
=======================================
ion




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu