Muzeul Zambaccian, Bucuresti, Str. Muzeul Zambaccian, nr. 21A
Krikor H. Zambaccian (n. 6 februarie 1889, Constanța; d. 18 septembrie 1962, București)
Biografie
Krikor H. Zambaccian s-a născut în Constanța într-o familie de armeni, Hagop K. Zambaccian și Anita. A avut un frate Onik care a fost tatăl lui Marcel Zambaccian. Tatăl lui Krikor (n. 1860), era originar din Cezareea Capadociei și era de meserie contabil la o casă de negoț de fire și țesături de import din Occident.
Colecția lui Krikor Zambaccian este constituită din obiecte de artă românească de o calitate excepțională și ea se erijează practic într-o importantă și valoroasă istorie a picturii românești. Ea cuprinde capodopere de netăgăduit a maeștrilor din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea cum au fost Luchian (Lăutul, Scară cu flori, Tufănele în ulcică), Theodor Aman (Autoportret), Ion Andreescu (Iarna la Barbizon), Nicolae Grigorescu (Intrare în pădurea Fontainbleau, Peisaj din Bretagne, Portret de femeie). Perioada interbelică este reprezentată în colecție prin capodopere semnate de către Theodor Pallady (Natură statică cu mănușă neagră), Nicolae Tonitza (Katiușa lipoveanca, Nina în verde), Gheorghe Petrașcu (Autoportret cu beretă roșie, Natură statică, Portretul lui Zambaccian), Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu.[5]
Ca Mecena al epocii sale, Krikor H. Zambaccian descoperea și lansa pictori și sculptori, dădea comenzi speciale artiștilor aflați la începutul carierei și achiziționa cele mai valoroase opere create de aceștia, precum Alexandru Padina, Ion Țuculescu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Horia Damian. Sculpturile existente ca exponate în colecția sa erau create de Brâncuși (Cap de copil), Milița Petrașcu, Dimitrie Paciurea (Bust de femeie), Cornel Medrea și Oscar Han (Arcașul).
În anul 2008, casa sa aflată în postura de Muzeu a intrat într-un proces de renovare și consolidare a clădirii și o mare parte din lucrări au fost restaurate. Astăzi, pe lângă lucrările de artă românească sunt expuse și pânze ale școlii franceze reprezentate de către Corot, Alfred Sisley, Delacroix, Renoir, Paul Cézanne, Henri Matisse, Picasso, Maurice Utrillo, Pierre Bonnard, Albert Marquet, Pissarro.
"Coloare ce vii din haos si esti atat de vie, coloare, sublim limbaj ce nu
cunoaste moarte, coloare, ultimul meu prieten ce-mi vei inchide ochii."
(K. H. Z., Pagini de arta, Casa Scoalelor, 1943)
Zambaccian, Pagini despre arta, Meridiane, 1965
==============================================
Colectionarul Zambaccian s-a nascut la Constanta
Constanța, Casa Zambaccian, (începutul sec. XX), arh. E.P. Goué
Casa fratilor Zambaccian, Krikor si Onic. A zacut in stare de... écorché... timp de 25 ani, dupa 1989
Imobilul cu fațada către străzile Tomis și Sulmona a fost proiectat de arhitectul francez E.P. Goué, "într-un moment de tandră inspirație și strălucită respirație art-nouveau", descrie dr. Doina Păuleanu în lucrarea "Constanța. Aventura unui proiect european" (editura Ex Ponto, 2003, p. 325). În anul 1950, clădirea aparținea fraților colecționarilor Krikor și Onic Zambaccian, a căror legătură cu orașul de la malul mării este evocată de dr. Doina Păuleanu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu