luni, 31 mai 2021

Doua specii / I want to be alone...

 

                                 Greta Garbo: "I want to be alone" (Grand Hotel, 1932)

După imaginile spectaculoase din Deltă, păsările flamingo au fost hăituite de turiști cu bărci sau cu drone, așa că au părăsit zona


miercuri, 26 mai 2021

62 de pasari flamingo par a solicita azil politic in Delta Dunarii

 Zeci de păsări flamingo poposesc zilele acestea pe Lacul Tuzla din județul Constanța



Păsările sunt monitorizate de specialiști

Cele 62 de păsări flamingo care se află zilele acestea pe Lacul Tuzla din județul Constanța sunt monitorizate de specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare ”Delta Dunării”.

pasari-flamingo-lacul-tuzla-judet-constantaÎn 2020, ARBDD anunța că 10 păsări flamingo au ajuns în Delta Dunării, într-o scurtă vizită. La acea vreme, specialiștii spuneau că este vorba despre cel mai mare grup de păsări flamingo observat în România. Acum însă, ele sunt mult mai numeroase, iar dacă voi cuibări pe lacul din județul Constanța, cu siguranță în anii viitori vor veni mai multe.

pasari-flamingo-in-judetul-constanta”Zece exemplare de păsări flamingo, cel mai numeros grup din ultimul secol, au ajuns în Delta Dunării”, anunța anul trecut Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării. Prezența acestora a fost de scurtă durată și nu au putut fi monitorizați.

Păsări flamingo în județul Constanța

62 de păsări flamingo au fost surprinse ieri de fotograful constănțean Florin Călugăreanu, pe Lacul Tuzla. El a povestit pentru Discover Dobrogea că a stat ore întregi să le studieze și să le fotografieze, deoarece foarte rar are ocazia să vadă delicatele păsări roz.

pasari-flamingo-lacul-tuzla-judetul-constanta

=========================================================================

Uluitoarea flamingo si viata de cuplu a celei mai ciudate pasari

Sambata, 19 Mai 2012, ora 10:01

    

Uluitoarea flamingo si viata de cuplu a celei mai ciudate pasari

Pasarea impresioneaza prin aspectul ei de o eleganta fara asemanare, prin culoarea roz, neobisnuita, si prin faptul ca este destul de prietenoasa cu omul, a carui atingere totusi nu o accepta, informeaza Infoniac.

Culoarea pasarii depinde in mare masura de alimentele inghitite. Minunatele nuante de roz pe care le vedem in imagini apartin de obicei speciilor din zona Caraibelor, unde se hranesc aproape exclusiv cu alge si creveti, care contin carotenoizi, un gen de pigment capabil sa le asigure minunata nuanta.

Chiar si atunci cand mananca, pasarea e eleganta. De obicei nu inoata. Se sprijina pe picioarele sale lungi, coboara capul in apa si absoarbe cu ciocul mancarea, pe care o filtreaza, separand apa de partea nutritiva.

Sunt pasari sociale, ducandu-si existenta in stoluri mari, grupate la sol, rareori deplasandu-se in zbor si doar pe distante mici. In timpul sezonului de imperechere, fiecare pasare isi gaseste partenerul, cu care ramane pana cand puiul devine independent.

Am zis puiul, intrucat pasarea flamingo depune un singur ou, pe care il pazesc ambii parinti. Tot ambii parinti isi asuma responsabilitatea supravegherii, hranei si educatiei noului nascut, care, la iesirea din ou, are culoarea gri si nu devine roz decat dupa ce consuma alimentele capabile sa-i furnizeze pigmentul.

Pana atunci, in primele 12 zile, puiul este hranit cu o substanta grasa nedigerata, oferita de fiecare dintre parinti, prin expulzarea sa din propriul tub digestiv.
Dupa ce puiul a devenit destul de mare ca sa se poata alimenta singur, parintii se despart definitiv. Este un divort convenit si inevitabil. Nu mai au nevoie unul de altul.

In anul urmator, fiecare isi va forma un nou cuplu. Faptul este cu atat mai ciudat cu cat cuplul, inegalabil de credincios in perioada incubatiei si a cresterii puiului, nu mai simte nicio atractie reciproca atunci cand acesta a ajuns sa-si duca viata pe cont propriu.

Chiar si in captivitate fiind, s-a observat ca pasarile flamingo nu sunt tentate sa-si refaca vechiul cuplu din sezonul anterior si cauta "ceva nou".

Flamingo este singura pasare din lume care traieste in captivitate mai mult decat in mediul natural, cand depaseste cu putin 20 de ani. In captivitate, ajunge adesea chiar si la 30 de ani.




O carte, pasari flamingo roz, strabunici, fotografii / coincidente




Palavas-les-Flots [palavas le flo] (en occitan Palavàs) est une commune française située dans le département de l'Hérault, en région Occitanie, dans le sud-est de la France.

La pagina 54 a cartii In amintirea memoriei, pe care o citesc acum, autoarea Maria Stepanova priveste o fotografie ingalbenita de timp si noteaza:

"Pe dosul fotografiei e scris frumos, cu bucle si inflorituri, ceva in franceza: Montpellier, 22/7 1909. In amintirea excursiei noastre zoologice la Palavas. Adresa: mademoiselle S. Ghinzberg, Pocinki, Russie.
Palavas - les - Flots este o mica statiune la sud de Montpellier, unde niste dune lungi despart ca o fasie Marea Mediterana  de lacurile cu apa dulce. (...) undeva pe-aici  sunt pasari flamingo roz (...)." (citat din cartea Mariei Stepanova, p. 54).
======================================================

Informatie orientativa:

Palavas-les-Flots [palavas le flo] (en occitan Palavàs) est une commune française située dans le département de l'Hérault, dans le sud-est de la France.

Les lagunes attirent une avifaune à la fois abondante et variée qu'elle soit nicheuse, hivernante ou migratrice. Des espèces rares viennent s'y reposer, comme la sterne naine, le gravelot à collier interrompu et la talève sultane. Les flamants roses y sont nombreux.

======================================================
Ce coincidenta!  Aseara, la ora 23,57, ti-am trimis o postare de pe blog cu o stire legata de revenire pasarilor flamingo pe un lac secat din Dobrogea (Oaspeti) + un clip cu pasari flamingo roz din regiunea franceza Languedoc-Camargue (parcul natural aflat la sud de Montpellier).

Azi citesc cartea Mariei Stepanova si dau de pasarile flamingo din Palavas. 

======================================================

Inca o coincidenta: la pagina 48: "Un carton gros cu chenar auriu, un peisaj cetos, pe fundalul caruia banca de fier cu picioare groase si brate ornamentate pare deosebit de solida Cel care sta pe ea e David Fridman, tatal strabunicului meu, medic in Nijni Novgorod". (...) 

pagina 40: "Strabunicul meu se numea Mihail Davidovici Fridman ...a trait la Saratov acum o suta de ani."

Maria Stepanova, In amintirea memoriei, Humanitas, 2021

MARIA STEPANOVA s-a născut în 1972 la Moscova. Este poetă, prozatoare și eseistă, și una dintre cele mai influente figuri ale vieții literare contemporane din Rusia.

-----------------------------------------------------------------

ÎN AMINTIREA MEMORIEI: CUTIA-SEKRETIK A MARIEI STEPANOVA

https://alecart.ro/amintirea-memoriei/


marți, 25 mai 2021

Lacul a secat... pasarile flamingo nu au renuntat sa vina

                      Pasarile Flamingo sunt termofile (iubitoare de caldura)...ca si oamenii...

FOTO Grup de păsări Flamingo, observat pe lacul Nuntași, care a secat în urmă cu un an

Între timp, lacul a fost umplut cu apă iar mai multe păsări Flamingo s-au așezat aici, în drumul lor spre Delta Dunării.


Conform ARBDD, specia este cuibăritoare în Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru (salina Ulcinij). În România pasărea apare foarte rar, în special în sud-estul țării, în numere mici, prima semnalare aici fiind în anul 1900.


Se remarcă faptul că flamingii prezintă o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere. Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturați în zona Camargue (Franța) aparțineau populațiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia. Totodată, accidental specia poate fi observată chiar și în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă.

Anul trecut, lacul Nuntași din județul Constanța, cu o suprafață de 851 de hectare, a secat în totalitate pentru prima dată de când acesta există, conform informațiilor furnizate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.



Lacul Nuntași este situat în satul cu același nume, care aparține de comuna Istria, situată la aproximativ 55 de kilometri de reședința de județ. Lacul face parte dintr-o zonă protejată și se află în administrarea Rezervației Biosfera Delta Dunării.

Luciul de apă a dispărut în mai puțin de două luni, iar acest lucru a fost anunțat oficial de directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola, care a catalogat evenimentul drept ”fenomen extrem”.

Între timp, lacul a fost reumplut cu apă.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Flamants rose de Camargue

https://www.youtube.com/watch?v=qc-UVoR09vs&ab_channel=NationalGeographicWildFranceNationalGeographicWildFranceVerificat

















luni, 17 mai 2021

Muzica / Pictura

Anton Domenico Gabbiani (13 February 1652 – 22 November 1726) was an Italian painter and active in a late Baroque style.

Anton Domenico Gabbiani - Portrait of Three Musicians of the Medici Court - Created: circa 1687.

I musicisti del principe Ferdinando de' Medici, Date: vers 1685, Anton Domenico Gabbiani - Firenze, Galleria Palatina (Museo degli strumenti musicali).

                   Anton Domenico Gabbiani, Ritratto di medico speziale, 1690 


                 1718, Portrait allégorique de Vittoria Rinuccini by Anton Domenico Gabbiani

                                            Autoritratto di Anton Domenico Gabbiani



Museum of musical instruments, belonging to the nearby Luigi Cherubini Music Conservatory. It houses a series of precious musical instruments from the Medici and Lorraine grand-ducal collections, including a very rare viola built for the great prince Ferdinando de' Medici by the famous luthier Antonio Stradivari.

A l'intérieur de la Galerie de l'Académie de Florence il y a une section entière dédiée aux instruments de musique anciens, y compris certains instruments du luthier Antonio Stradivari et Bartolomeo Cristofori, l'inventeur du piano. Un vrai bijou à découvrir pour les amateurs de l'opéra, du théâtre et de la musique

The Medici Viola


MEDICI VIOLAThe Medici Viola, also known as the Tuscan-Medici Viola, was built in Cremona by Antonio Stradivari and is dated 1690. It was originally made for the Grand Prince Ferdinando de Medici, fan of music, who had his personal group of musicians. The instrument was rarely played, because it was already obsolete when built: technological progress in musical instruments allowed to have smaller instruments getting the same sound. Many parts of old instruments were replaced with new ones, getting more efficient devices, and this is what makes the Medici Viola rare: it’s completely original.

       Medici's  Stradivari

https://tarisio.com/cozio-archive/cozio-carteggio/stradivaris-medici-quintet-part-2/

Disc:

Albinoni - 12 Concertos, Op.9 | Christopher Hogwood The Academy of Ancient Music

============================================================