miercuri, 26 mai 2021

O carte, pasari flamingo roz, strabunici, fotografii / coincidente




Palavas-les-Flots [palavas le flo] (en occitan Palavàs) est une commune française située dans le département de l'Hérault, en région Occitanie, dans le sud-est de la France.

La pagina 54 a cartii In amintirea memoriei, pe care o citesc acum, autoarea Maria Stepanova priveste o fotografie ingalbenita de timp si noteaza:

"Pe dosul fotografiei e scris frumos, cu bucle si inflorituri, ceva in franceza: Montpellier, 22/7 1909. In amintirea excursiei noastre zoologice la Palavas. Adresa: mademoiselle S. Ghinzberg, Pocinki, Russie.
Palavas - les - Flots este o mica statiune la sud de Montpellier, unde niste dune lungi despart ca o fasie Marea Mediterana  de lacurile cu apa dulce. (...) undeva pe-aici  sunt pasari flamingo roz (...)." (citat din cartea Mariei Stepanova, p. 54).
======================================================

Informatie orientativa:

Palavas-les-Flots [palavas le flo] (en occitan Palavàs) est une commune française située dans le département de l'Hérault, dans le sud-est de la France.

Les lagunes attirent une avifaune à la fois abondante et variée qu'elle soit nicheuse, hivernante ou migratrice. Des espèces rares viennent s'y reposer, comme la sterne naine, le gravelot à collier interrompu et la talève sultane. Les flamants roses y sont nombreux.

======================================================
Ce coincidenta!  Aseara, la ora 23,57, ti-am trimis o postare de pe blog cu o stire legata de revenire pasarilor flamingo pe un lac secat din Dobrogea (Oaspeti) + un clip cu pasari flamingo roz din regiunea franceza Languedoc-Camargue (parcul natural aflat la sud de Montpellier).

Azi citesc cartea Mariei Stepanova si dau de pasarile flamingo din Palavas. 

======================================================

Inca o coincidenta: la pagina 48: "Un carton gros cu chenar auriu, un peisaj cetos, pe fundalul caruia banca de fier cu picioare groase si brate ornamentate pare deosebit de solida Cel care sta pe ea e David Fridman, tatal strabunicului meu, medic in Nijni Novgorod". (...) 

pagina 40: "Strabunicul meu se numea Mihail Davidovici Fridman ...a trait la Saratov acum o suta de ani."

Maria Stepanova, In amintirea memoriei, Humanitas, 2021

MARIA STEPANOVA s-a născut în 1972 la Moscova. Este poetă, prozatoare și eseistă, și una dintre cele mai influente figuri ale vieții literare contemporane din Rusia.

-----------------------------------------------------------------

ÎN AMINTIREA MEMORIEI: CUTIA-SEKRETIK A MARIEI STEPANOVA

https://alecart.ro/amintirea-memoriei/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu