miercuri, 26 mai 2021

62 de pasari flamingo par a solicita azil politic in Delta Dunarii

 Zeci de păsări flamingo poposesc zilele acestea pe Lacul Tuzla din județul Constanța



Păsările sunt monitorizate de specialiști

Cele 62 de păsări flamingo care se află zilele acestea pe Lacul Tuzla din județul Constanța sunt monitorizate de specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare ”Delta Dunării”.

pasari-flamingo-lacul-tuzla-judet-constantaÎn 2020, ARBDD anunța că 10 păsări flamingo au ajuns în Delta Dunării, într-o scurtă vizită. La acea vreme, specialiștii spuneau că este vorba despre cel mai mare grup de păsări flamingo observat în România. Acum însă, ele sunt mult mai numeroase, iar dacă voi cuibări pe lacul din județul Constanța, cu siguranță în anii viitori vor veni mai multe.

pasari-flamingo-in-judetul-constanta”Zece exemplare de păsări flamingo, cel mai numeros grup din ultimul secol, au ajuns în Delta Dunării”, anunța anul trecut Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării. Prezența acestora a fost de scurtă durată și nu au putut fi monitorizați.

Păsări flamingo în județul Constanța

62 de păsări flamingo au fost surprinse ieri de fotograful constănțean Florin Călugăreanu, pe Lacul Tuzla. El a povestit pentru Discover Dobrogea că a stat ore întregi să le studieze și să le fotografieze, deoarece foarte rar are ocazia să vadă delicatele păsări roz.

pasari-flamingo-lacul-tuzla-judetul-constanta

=========================================================================

Uluitoarea flamingo si viata de cuplu a celei mai ciudate pasari

Sambata, 19 Mai 2012, ora 10:01

    

Uluitoarea flamingo si viata de cuplu a celei mai ciudate pasari

Pasarea impresioneaza prin aspectul ei de o eleganta fara asemanare, prin culoarea roz, neobisnuita, si prin faptul ca este destul de prietenoasa cu omul, a carui atingere totusi nu o accepta, informeaza Infoniac.

Culoarea pasarii depinde in mare masura de alimentele inghitite. Minunatele nuante de roz pe care le vedem in imagini apartin de obicei speciilor din zona Caraibelor, unde se hranesc aproape exclusiv cu alge si creveti, care contin carotenoizi, un gen de pigment capabil sa le asigure minunata nuanta.

Chiar si atunci cand mananca, pasarea e eleganta. De obicei nu inoata. Se sprijina pe picioarele sale lungi, coboara capul in apa si absoarbe cu ciocul mancarea, pe care o filtreaza, separand apa de partea nutritiva.

Sunt pasari sociale, ducandu-si existenta in stoluri mari, grupate la sol, rareori deplasandu-se in zbor si doar pe distante mici. In timpul sezonului de imperechere, fiecare pasare isi gaseste partenerul, cu care ramane pana cand puiul devine independent.

Am zis puiul, intrucat pasarea flamingo depune un singur ou, pe care il pazesc ambii parinti. Tot ambii parinti isi asuma responsabilitatea supravegherii, hranei si educatiei noului nascut, care, la iesirea din ou, are culoarea gri si nu devine roz decat dupa ce consuma alimentele capabile sa-i furnizeze pigmentul.

Pana atunci, in primele 12 zile, puiul este hranit cu o substanta grasa nedigerata, oferita de fiecare dintre parinti, prin expulzarea sa din propriul tub digestiv.
Dupa ce puiul a devenit destul de mare ca sa se poata alimenta singur, parintii se despart definitiv. Este un divort convenit si inevitabil. Nu mai au nevoie unul de altul.

In anul urmator, fiecare isi va forma un nou cuplu. Faptul este cu atat mai ciudat cu cat cuplul, inegalabil de credincios in perioada incubatiei si a cresterii puiului, nu mai simte nicio atractie reciproca atunci cand acesta a ajuns sa-si duca viata pe cont propriu.

Chiar si in captivitate fiind, s-a observat ca pasarile flamingo nu sunt tentate sa-si refaca vechiul cuplu din sezonul anterior si cauta "ceva nou".

Flamingo este singura pasare din lume care traieste in captivitate mai mult decat in mediul natural, cand depaseste cu putin 20 de ani. In captivitate, ajunge adesea chiar si la 30 de ani.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu