duminică, 6 iunie 2021

CONEXIUNI /

Conexiunea Sf. Haralambie, IPS Teodosie, Maica Domnului din Kazan, Sf. Luca doctorul Crimeii, si... oficina de propaganda pro-rusa Sputnik (MLD)

==============================================================

https://sputnik.md/russia/20200721/31012608/Minunile-icoanei-Maicii-Domnului-din-Kazan-Video.html

Calendar Ortodox: În duminica a V-a după Rusalii, creștinii prăznuiesc arătarea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Kazan (Kazanskaia).

CHIȘINĂU, 21 iul. - Sputnik. 

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi arătarea icoanei Maicii Domnului din Kazan (Kazanskaia).

Patriarhul Kiril al Moscovei i-a îndemnat pe toți creștinii să înalțe rugăciuni în fața icoanei Maicii Domnului din Kazan pentru izbăvirea lumii de coronavirus, dar și pentru îndrumarea pe calea cea bună în viață.

Istorie și semnificație

Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul este unică, prin faptul că în ea este zugrăvită o singură mână ‒ dreapta Pruncului Hristos, care binecuvântează. Mâinile Maicii Domnului și mâna stângă a Mântuitorului nu sunt vizibile, ci se află sub veșminte.

Icoana Maicii Domnului din Kazan este o icoana făcătoare de minuni foarte cunoscuta în Biserica Ortodoxa Rusă, ce a fost considerată de-a lungul veacurilor ocrotitoarea orașului Kazan și a poporului rus.

Două mari catedrale, în Moscova și în Sankt Petersburg, sunt închinate Maicii Domnului din Kazan, dar și alte numeroase biserici, din întreaga Rusie.

Potrivit tradiției, icoana a fost adusă în Rusia de la Constantinopol, în secolul al XIII-lea. După ce tătarii au asediat și cucerit orașul Kazan, l-au transformat în capitala Hanatului lor, în anul 1438, iar icoana Maicii Domnului din Kazan nu a mai fost menționată în nici o cronică. Informații despre icoana încep să apară la câțiva ani după eliberarea orașului de sub stăpânirea tătară, de către Ivan cel Groaznic, în anul 1552, scrie Doxologia.ro.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biserica de rit ortodox.

Biserica Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, Constanta,
Bulevardul Tomis nr 301, Constanța

Pr.paroh Ciprian Stanca.Preotul paroh Ciprian Stanca s-a născut în Dorna Arini, judeţul Suceava, localitatea de baştină a Ierarhului Tomisului, ÎPS Teodosie.  Potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul bisericii cu hramul Sfântului Mucenic Haralambie, lăcaşul de cult a fost ridicat în anul 2010. „Sub îndrumarea ÎPS Teodosie, au început lucrările la 1 iulie 2010 şi s-a făcut sfinţirea mică la 25 iulie 2010.

Biserica a fost inaltata fara autorizaţie de construire.

==============================================

Sfântul  Mucenic Haralambie

Acesta a trăit pe vremea împăratului roman Septimiu Sever (193-211). A propovăduit credința în cetatea Magnesia, unde a fost hirotonit episcop.Martirizat in anul 213.
=======================================================
Biserica Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, Constanta
24 mai la 10:32  ·
MÂNA DREAPTĂ A SFÂNTULUI LUCA DOCTORUL CRIMEII SOSEȘTE LA CONSTANȚA PENTRU PRIMA DATĂ 01 iunie 2021--- 07 iunie 2021



                                   Sfantul Luca - Arhiepiscopul Crimeei (1877-1961)

In anul 1946, dupa terminarea perioadei de detentie, datorita meritelor deosebite in studiul medicinei, cat si pentru lucrarea "Eseu despre chirurgia infectiilor septice", sfantul va primi Premiul Stalin. 

Pe data de 25 mai 1996 Biserica Rusă îl trece în rândul sfinţilor.
Moaştele considerate tămăduitoare au fost aduse în România din Grecia. (?). (n.n.-de fapt din Rusia). 

===============================================================================
Icoana bizantina a Maicii Domnului din Kazan, sec XIII.
Prezentare pe un sit din Basarabia:

Icoana Maicii Domnului Kazanskaia îl însoţeşte pe credincios, în Rusia, pe întreg parcursul vieţii. E socotită cel mai preţios dar de nuntă – oferit mireselor, în special – în Biserica Rusă. La vestita icoană au alergat întotdeauna nu doar oamenii simpli, ci şi cneji, împăraţi ori mari dregători.


În cinstea ei s-au înălţat sute de biserici şi catedrale. Există mii de cópii – mai vechi ori mai noi – ale acesteia. Tot mai cunoscută, în ultima vreme, a devenit icoana Maicii Domnului Kazanskaia din cătunul Log, regiunea Volgograd…

Compara cu:


Asa zisa "copie" a icoanei Fecioarei din Kazan de la Biserica Sf. Haralambie,
artefact comercial.

COMPARA CU:




Theotokos din Vladimir (greacă: Θεοτόκος του Βλαντιμίρ) sau Fecioara din Vladimir sau Sfânta Fecioară din Vladimir sau Născătoarea de Dumnezeu din Vladimir este una din cele mai venerate icoane ortodoxe aparținând iconografiei bizantine Eleusa. Theotokos, cuvântul grec pentru Fecioara Maria, în traducere literală „Cea care l-a născut pe Dumnezeu”) este privită ca protectoarea sfântă a Rusiei. În jurul anului 1131 patriarhul grec al Constantinopolului, Luca Chrisoberges, a dăruit această icoană marelui duce Iuri Dolgoruki al Kievului.

Creștinarea Rusiei kievene in ritul ortodox a avut loc in anul 988, atunci când  cneazul Vladimir cel Mare a fost botezat la Chersonesos, ceremonie prin care au fost botezați membrii familiei sale dar și toți oamenii din Kiev.

============================================================================----------

Mănăstirea "Izvorul Tămăduirii" Agigea

Stareț: Ahimandrit Evghenie.Intrarea se face pe lângă/sub pod.

Hram Principal: 
Izvorul Tamaduirii



1. Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România a luat ființă în anul 1924, când Biserica Ortodoxă Română a introdus calendarul gregorian fapt care a determinat un grup de preoți și credincioși să serbeze în continuare sărbătorile după vechiul calendar iulian.

Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România are o mitropolie autonomă cu sediul la Slătioara în comuna Râșca, județul Suceava. Întâi-stătătorul Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de stil vechi este ÎPS Mitropolit Vlasie Mogârzan, care este secondat de 10 episcopi.


========================================================================
 Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România nu se confunda cu Biserica  Ortodoxă de Rit Vechi 

    2.  Biserica  Ortodoxă de Rit Vechi („Biserica lipovenească”) cuprinde credincioşii ortodocşi ruşi veniţi în Ţările Române, începând cu prima jumătate a secolului al XVIII-lea, ca urmare a persecuţiei şi teroarei dezlănţuite de Biserica Ortodoxă Rusă şi autorităţile ruseşti, pentru că nu au fost de acord cu reformele în ritualul cultului iniţiate de Patriarhul Nikon, la mijlocul secolului al XVII-lea

În contextul istoriei Bisericii Ruse Ortodoxe, vechi-credincioşii (în ruseşte: старове́ры staroverii) s-au separat în 1666-1667 de ierarhia Bisericii oficiale Ruse ca formă de protest împotriva reformelor bisericeşti introduse de Patriarhul Nikon al Moscovei.
==========================================================================


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu